• Welcome Student
  • Covid19

CAKNA KAEDAH MEMBERI BANTUAN KECEMASAN KEMALANGAN DI RUMAH

KOTA BHARU, KELANTAN, 27 Disember 2020 - Kecemasan adalah satu keadaan yang berlaku secara tiba-tiba, di mana sahaja dan akan memberi kesan buruk kepada sesiapa yang mengalaminya.

Menurut Pensyarah Program Kesihatan Persekitaran dan Pekerjaan, Pusat Pengajian Sains Kesihatan, Universiti Sains Malaysia (USM), Dr Khairilmizal Samsudin, berdasarkan kajian di Malaysia, sebanyak 27% isi rumah berbincang dengan keluarga ketika melakukan tindakan semasa kecemasan manakala 14% isi rumah yang mempunyai plan kecemasan dan hanya 23% sahaja isi rumah yang mendapat latihan dalam bantuan penafasan, CPR dan penggunaan alat pemadam api.

“Ilmu pengetahuan pertolongan cemas amat penting dipelajari oleh setiap orang. Paling tidak, dalam setiap keluarga atau kumpulan mesti terdapat salah seorang daripada mereka yang mempunyai kemahiran asas dalam memberi pertolongan cemas,” katanya ketika menjadi tetamu Rancangan Sembang Sihat Radio Kelantan FM, di sini.

da52f068 3235 437c b44b 2f93717e2067

Tambah Khairilmiza, pengetahuan bantuan pernafasan yang betul adalah penting bagi memulihkan pernafasan mangsa dan ilmu pertolongan cemas boleh dipelajari melalui latihan khas yang disediakan oleh pakar dalam bidang perubatan seperti doktor , paramedik, Persatuan Bulan Sabit Merah, Jabatan Pertahanan Awam Malaysia (JPAM) dan Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia.

“Kes kemalangan kecil perlu diberikan bantuan kecemasan mengikut tindakan yang betul dan bagi mengelak perasaan panik semasa berlaku kecemasan seperti kebakaran, banjir dan sebagainya, ahli keluarga perlu mengikuti latihan-latihan ini.

“Antara kelengkapan asas yang perlu disediakan di setiap rumah adalah seperti kotak kecemasan yang mengandungi ubat-ubatan asas dan peralatan seperti penyepit, kapas dan pembalut luka yang boleh dibeli di mana-mana farmasi atau kedai pekakas rumah serta kotak kecemasan ini perlu diletakkan di tempat yang mudah dicapai oleh orang dewasa serta mudah dilihat,” ujarnya lagi.

Khairilmiza berkata, setiap rumah mesti dilengkapi dengan alat pemadam api yang mempunyai label selamat untuk digunakan bagi semua jenis api serta telah disijilkan dan letakkan di tempat yang mudah diakses.

“Alat pemadam api perlu diselenggara dan diperiksa setiap tahun oleh syarikat perlindungan kebakaran yang bertauliah.

“Jadi, setiap orang perlu mempelajari cara penggunaan alat pemadam api kerana kebakaran boleh berlaku pada bila-bila masa dan di mana sahaja,” katanya.

Jelas Khairilmizal, satu lagi alat penting yang perlu ada di rumah ialah alat pengesan asap yang dipasang di bilik atau di ruang koridor rumah untuk mengesan asap dan memberi amaran awal bagi membolehkan mangsa mengambil tindakan yang sewajarnya sebelum terlambat.

“Alat pengesan asap itu perlu diuji setiap bulan bagi memastikan baterinya berfungsi dengan baik.

“Sekiranya berlaku kebakaran, sila pastikan ahli keluarga keluar dari rumah dan hapuskan punca utama kebakaran jika boleh melakukannya serta segera hubungi pasukan penyelamat seperti JPAM atau Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia dengan menghubungi talian kecemasan 999,“ ujar beliau lanjut.

Persediaan ini amat penting bagi menghadapi sebarang kemungkinan berlakunya kes-kes kecemasan di rumah atau di mana-mana sahaja.

“Keadaan akan menjadi lebih teruk sekiranya isi rumah tidak membuat persediaan yang lebih terurus jika menghadapi situasi kemalangan dan bencana alam yang lain,” katanya.

Teks: Anawiah Abdul Aziz

doctor di radio

infomedic usmkk

SIPC

admission.jpg

side campusonline
side en staffemail
side en studentemail
side pohon
side onlineips
side erecruit
side karyausm
side ramadhan
e perundangan icon2
icon sppli
 

Talian Sokongan

icon keselamatan
icon dev
icon ppkt

Pengunjung

1214943
Hari IniHari Ini786
Minggu IniMinggu Ini2768
Bulan IniBulan Ini29669

Hubungi Kami

Pusat Media Dan Perhubungan Awam
Kampus Kesihatan,
Universiti Sains Malaysia,
16150 Kubang Kerian
Kota Bharu, Kelantan
 
Tel. : +609-7673000
Faks : +609-7671060

Pautan Kerajaan

 
 

Penafian

Universiti Sains Malaysia tidak bertanggungjawab ke atas apa-apa kehilangan atau kerugian yang disebabkan oleh penggunaan mana-mana maklumat yang diperolehi dari laman web ini.

Keselamatan Dan Dasar Privasi

  • Kemaskini: 19 Januari 2021.

 

© 2019 Pusat Media Dan Perhubungan Awam. Universiti Sains Malaysia, Kampus Kesihatan. Hak Cipta Terpelihara.