USM JUARA NATIONAL DENTAL INTERVARSITY GAMES TIGA TAHUN BERTURUT-TURUT

KUBANG KERIAN, KELANTAN, 10 April 2018 – National Dental Intervarsity Games 2018 yang berlangsung di Universiti Teknologi MARA (UiTM) Puncak Alam, Selangor pada 7 hingga 8 April lalu menyaksikan Kontinjen Universiti Sains Malaysia (USM) merangkul kejuaraan dengan jumlah kutipan 16 pingat iaitu lima emas, lima perak dan enam gangsa menerusi acara maraton, bola keranjang, futsal, bola jaring, badminton, pingpong dan bola tampar.

sukan20185

Menurut Ketua Kontinjen USM, Calvin Quek Wei Qian, pelajar tahun tiga Pusat Pengajian Sains Pergigian (PPSG), seramai 95 atlet mewakili kontinjen USM yang terdiri daripada pelajar-pelajar tahun satu hingga tahun lima.

sukan12018 2

"Sebagai ketua kontinjen, saya bangga kerana semua atlet menunjukkan semangat kesukanan yang tinggi dan kerana itulah kami berjaya merangkul kejuaraan, dan apa yang lebih membanggakan ialah kami mencipta 'hatrik' apabila mengekalkan kejuaraan untuk tiga tahun berturut-turut.

sukan12018 1

"Ini menunjukkan bahawa kesibukan pengajian bukan penghalang kepada mahasiswa untuk bergiat aktif dalam bidang sukan," ujar beliau.

sukan2018

Sebanyak 13 buah universiti awam dan swasta menyertai kejohanan tersebut antaranya Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM), Universiti Teknologi MARA (UiTM), Universiti Islam Antarabangsa (UIA), Penang International Dental College (PIDC), MAHSA University dan International Medical University (IMU).

Teks: Lailatul Hafiza Abdul Rashid/Foto: Calvin Quek Wei Qian

Hubungi Kami

Pusat Media Dan Perhubungan Awam
Universiti Sains Malaysia,
Kampus Kesihatan,
16150 Kubang Kerian
Kota Bharu, Kelantan
 
Tel. : +609-7673000
Faks : +609-7671060

Pautan Kerajaan

 
 

Penafian

Universiti Sains Malaysia tidak bertanggungjawab ke atas apa-apa kehilangan atau kerugian yang disebabkan oleh penggunaan mana-mana maklumat yang diperolehi dari laman web ini.

Keselamatan Dan Dasar Privasi

  • Kemaskini: 14 Januari 2019.

 

© 2018 Pusat Media Dan Perhubungan Awam. Universiti Sains Malaysia, Kampus Kesihatan. Hak Cipta Terpelihara.