SAJIAN MAKANAN PESAKIT HOSPITAL USM HALAL DAN DIYAKINI

USM KUBANG KERIAN, KELANTAN, 5 Oktober 2020 - Unit Pemakanan Dan Dietetik, Hospital Universiti Sains Malysia (USM) menerima Sijil Pengesahan Halal Makanan dalam majlis ringkas yang diadakan di Pejabat Pengarah Kampus, Kampus Kesihatan, hari ini.

SAVE 20201006 055907

Menurut Pengarah Kampus merangkap Pengarah Hospital USM, Profesor Dato' Dr Ahmad Sukari Halim, ini merupakan satu kejayaan kepada Hospital USM dalam memastikan penyediaan makanan pesakit mengikut kriteria diet sihat, halal, suci dan selamat.

"Saya ucapkan tahniah dan syabas kepada Unit Pemakanan Dan Dietetik, Unit Sistem Pengurusan Hospital serta Unit Pematuhan Dan Pengurusan Risiko yang telah bertungkus-lumus berusaha mendapatkan pengiktirafan ini.

SAVE 20201006 055917

"Saya mengharapkan ini sebagai satu langkah buat kita dalam meneruskan segala perancangan kerana banyak lagi unit-unit yang perlu diberi perhatian untuk kita mencapai status hospital patuh syariah," ujarnya.

Sukari turut mengharapkan kerjasama dari seluruh warga Hospital USM agar taraf hospital patuh syariah dapat dicapai dalam masa terdekat.

SAVE 20201006 055929

Sijil Pengesahan Halal Malaysia yang dikeluarkan Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM) telah disampaikan oleh Timbalan Pengarah (Operasi), Jabatan Hal Ehwal Agama Islam Negeri Kelantan (JAHEAIK), Dr Hasnan Haji Ramli kepada Pengarah Hospital USM. Majlis tersebut turut dihadiri oleh Ahli Panel Penasihat Patuh Syariah Hospital USM.

Untuk rekod, Sijil Pengesahan Halal Malaysia yang diterima berkuatkuasa selama dua tahun bermula 16 Ogos 2020 hingga 15 Ogos 2022 setelah disahkan mematuhi hukum syarak dan standard halal Malaysia yang telah diperakukan oleh Panel Pengesahan Halal JAHEAIK.

Teks: Lailatul Hafiza Abdul Rashid / Foto: Abdul Hasib Abdul Rahman

doctor di radio

infomedic usmkk

SIPC

Contact Us

Media and Public Relations Centre 
Universiti Sains Malaysia,
Kampus Kesihatan,
16150 Kubang Kerian
Kota Bharu, Kelantan
 
Phone. : +609-7673000
Fax : +609-7671060

Government Links

 
 

Disclaimer

Universiti Sains Malaysia shall not be liable for any loss or damage caused by the usage of any information obtained from this web site.

Security & Privacy Policy

  • Last Update:03 December 2020.

© 2018 Media and Public Relations Centre. Universiti Sains Malaysia, Health Campus. All rights reserved.