MALAM ADIKARMA TONJOL KEPELBAGAIAN ETNIK DI MALAYSIA

adikarma1

USM KUBANG KERIAN, 15 Disember 2017 – Penubuhan ADIKARMA di Universiti Sains Malaysia (USM) lebih menumpukan kepada bidang tarian yang mana melibatkan kepelbagaian budaya yang wujud di Malaysia.

Dekan Pusat Pengajian Sains Pergigian USM, Profesor Dr. Adam Husein yang mewakili Pengarah Kampus Kesihatan USM berkata, pelajar yang terlibat dalam program ini bukan sahaja mengenali budaya sendiri dengan lebih mendalam malah menerokai kebudayaan yang baharu.

adikarma2

“Penglibatan aktif semua golongan dalam aktiviti seni dan kebudayaan juga menyumbang ke arah pembangunan individu secara total, mengeratkan perpaduan negara serta mempertingkatkan kualiti hidup rakyat Malaysia.

“Kita juga mempunyai pelajar antarabangsa dari pelbagai negara dan dari situ kita dapat tonjolkan budaya serta keunikan yang berbilang kaum di negara kita malah saling hormat-menghormati di antara satu sama lain,” katanya ketika menyampaikan ucapan perasmian Malam Adikarma 2.0 Ekspresionisme, di Dewan Utama, di sini.

adikarma3

Tambah Adam, usaha yang berterusan untuk membangunkan nilai budaya yang positif dan mewujudkan satu bangsa Malaysia adalah penting untuk mengekalkan perpaduan negara dan keharmonian dalam mencapai matlamat pembangunan terutamanya dalam suasana kepelbagaian etnik di Malaysia.

“Aktiviti seumpama ini juga menjadi satu bentuk senaman dan latihan anggota badan agar lebih cergas misalnya pergerakan yang berirama merupakan medium ekspresi individu melalui gerak-geri berirama yang membawa kecergasan fizikal,” katanya lagi.

adikarma

Turut hadir dalam program tersebut ialah Pengarah Pejabat Kementerian Pelancongan dan Kebudayaan Malaysia Negeri Kelantan, Mohd Aidil Afizie Daud, Penolong Pendaftar Kanan Bahagian Hal Ehwal Pembangunan Pelajar dan Alumni, Mirawaty Mat Ghani.

Teks : Muhd Zulkifli Zakaria Foto  : Wan Mohd Rashidi Wan Mood

Contact Us

Media and Public Relations Centre 
Universiti Sains Malaysia,
Kampus Kesihatan,
16150 Kubang Kerian
Kota Bharu, Kelantan
 
Phone. : +609-7673000
Fax : +609-7671060

Government Links

 
 

Disclaimer

Universiti Sains Malaysia shall not be liable for any loss or damage caused by the usage of any information obtained from this web site.

Security & Privacy Policy

  • Last Update:14 January 2019.

© 2018 Media and Public Relations Centre. Universiti Sains Malaysia, Health Campus. All rights reserved.