USM JUARA NATIONAL DENTAL INTERVARSITY GAMES TIGA TAHUN BERTURUT-TURUT

Print

KUBANG KERIAN, KELANTAN, 10 April 2018 – National Dental Intervarsity Games 2018 yang berlangsung di Universiti Teknologi MARA (UiTM) Puncak Alam, Selangor pada 7 hingga 8 April lalu menyaksikan Kontinjen Universiti Sains Malaysia (USM) merangkul kejuaraan dengan jumlah kutipan 16 pingat iaitu lima emas, lima perak dan enam gangsa menerusi acara maraton, bola keranjang, futsal, bola jaring, badminton, pingpong dan bola tampar.

sukan20185

Menurut Ketua Kontinjen USM, Calvin Quek Wei Qian, pelajar tahun tiga Pusat Pengajian Sains Pergigian (PPSG), seramai 95 atlet mewakili kontinjen USM yang terdiri daripada pelajar-pelajar tahun satu hingga tahun lima.

sukan12018 2

"Sebagai ketua kontinjen, saya bangga kerana semua atlet menunjukkan semangat kesukanan yang tinggi dan kerana itulah kami berjaya merangkul kejuaraan, dan apa yang lebih membanggakan ialah kami mencipta 'hatrik' apabila mengekalkan kejuaraan untuk tiga tahun berturut-turut.

sukan12018 1

"Ini menunjukkan bahawa kesibukan pengajian bukan penghalang kepada mahasiswa untuk bergiat aktif dalam bidang sukan," ujar beliau.

sukan2018

Sebanyak 13 buah universiti awam dan swasta menyertai kejohanan tersebut antaranya Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM), Universiti Teknologi MARA (UiTM), Universiti Islam Antarabangsa (UIA), Penang International Dental College (PIDC), MAHSA University dan International Medical University (IMU).

Teks: Lailatul Hafiza Abdul Rashid/Foto: Calvin Quek Wei Qian