PENJAGAAN GIGI KANAK-KANAK: IBU BAPA PERLU MAIN PERANAN

PASIR PEKAN, TUMPAT, 21 April 2018 - Dewasa ini, keprihatinan ibu bapa terhadap amalan penjagaan gigi kanak-kanak semakin berkurang. Melihat kepada senario tersebut, Pusat Pengajian Sains Pergigian (PPSG), Universiti Sains Malaysia (USM), mengambil inisiatif menganjurkan program “Pakat Saye Gigi Belako” untuk menarik ibu bapa bagi mendengar pendedahan mengenai penjagaan gigi dalam kalangan kanak-kanak.

PENJAGAAN GIGI KANAK KANAK1

Menurut Pengarah Projek yang juga pelajar Sarjana Kesihatan Awam Pergigian, PPSG, Dr Khuzaimah Kamarazaman, program ini bertujuan untuk memberi kesedaran kepada masyarakat tentang pentingnya penjagaan gigi sejak dari usia muda.

“Kanak-kanak mungkin sukar untuk memahami mengenai penjagaan gigi tanpa bantuan daripada orang terdekat seperti ibu bapa yang boleh membantu mereka untuk mempraktikkannya di rumah.

“Hal ini sangat penting bagi ibu bapa mempraktikkan penjagaan gigi sepenuhnya bermula ketika lahir iaitu sebelum gigi tumbuh,” katanya semasa ditemui di program berkenaan yang diadakan di Sekolah Kebangsaan Padang Pohon Tanjung, Wakaf Bharu.

Tambah Khuzaimah, gigi yang sihat akan menjadikan kanak-kanak lebih berkeyakinan daripada segi mental, fizikal dan sosial.

PENJAGAAN GIGI KANAK KANAK

Program tersebut turut dimeriakan dengan aktiviti lain seperti senamrobik, ceramah dan pameran kesihatan,  pemeriksaan kesihatan oleh Hospital USM dan Unit Kesihatan Angkatan Tentera Malaysia dan banyak lagi.

Teks & Foto: Wan Nur Fashehah Wan Abd Rahman / Suntingan: Nik Sheila Erini Che Mat Kamel

Contact Us

Media and Public Relations Centre 
Universiti Sains Malaysia,
Kampus Kesihatan,
16150 Kubang Kerian
Kota Bharu, Kelantan
 
Phone. : +609-7673000
Fax : +609-7671060

Government Links

 
 

Disclaimer

Universiti Sains Malaysia shall not be liable for any loss or damage caused by the usage of any information obtained from this web site.

Security & Privacy Policy

  • Last Update:14 January 2019.

© 2018 Media and Public Relations Centre. Universiti Sains Malaysia, Health Campus. All rights reserved.