PUSAT ISLAM KEKAL TRADISI IMARAHKAN SYAABAN

USM KUBANG KERIAN, 3 Mei 2018 - Sudah menjadi tradisi bagi seluruh warga Kampus Kesihatan mengimarahkan keberkatan bulan Syaaban dalam keterujaan menunggu tibanya Ramadhan.

Saban tahun Pusat Islam Kampus Kesihatan USM mengatur pelbagai aktiviti sepanjang bulan Syaaban atau lebih sinonim dengan Bulan Cakna Al-Quran. 

IMG 8266

USM #QuranHour yang diadakan pada hari ini di Masjid Mukim Kampus Kesihatan berjaya mengumpulkan warga kampus, kariah masjid serta pelajar sekolah untuk sama-sama membaca Al-Quran selama satu jam. 

Menurut Penyelaras Program,  Ustaz Mohd Syakir Mat Yusoff, program ini merupakan salah satu program 'signature' Pusat Islam. 
"Program USM #QuranHour pada hari ini mendapat kerjasama daripada Rumah Ngaji Al-Falah Pasir Tumboh, alhamdulillah program ini mendapat sambutan bukan sahaja daripada warga kampus malahan Pusat Dalam Komuniti Kubang Kerian dan peserta-peserta daripada sekolah-sekolah sekitar Kota Bharu. 

IMG 8230

"Apa yang menariknya, bacaan al-quran pada majlis ini diketuai oleh Bilal Masjid Muhammadi iaitu Ustaz Khairul Azwar yang turut mengupas intipati Surah Al-Isyraq ayat 7 hingga 22, " ujar beliau. 

IMG 8241

Seramai 200 orang memenuhi ruang solat masjid termasuk pelajar-pelajar dari Sekolah Menengah Kebangsaan Kubang Kerian I,  Maahad Muhammadi Perempuan, Maahad Amir Indera, Maahad Muhammadi Pasir Mas dan Maahad Pengajian Islam.

IMG 8249

Timbalan Pengarah Pusat Islam Kampus Kesihatan, Profesor Madya Dr Wan Nudri Wan Daud turut menyampaikan ceramah bertajuk 'Membongkar Rahsia Sains Di dalam Al-Quran'.  

Teks: Lailatul Hafiza Abdul Rashid / Foto: Mohd Hafiz Ya'acob

Contact Us

Media and Public Relations Centre 
Universiti Sains Malaysia,
Kampus Kesihatan,
16150 Kubang Kerian
Kota Bharu, Kelantan
 
Phone. : +609-7673000
Fax : +609-7671060

Government Links

 
 

Disclaimer

Universiti Sains Malaysia shall not be liable for any loss or damage caused by the usage of any information obtained from this web site.

Security & Privacy Policy

  • Last Update:14 January 2019.

© 2018 Media and Public Relations Centre. Universiti Sains Malaysia, Health Campus. All rights reserved.