LAKUKAN PENCUCIAN TANGAN DENGAN BETUL, ELAK PENULARAN COVID-19

USM, KUBANG KERIAN, 9 Mac 2020 - “Tangan kita merupakan anggota badan yang paling utama menyebabkan penyebaran virus kepada badan sendiri atau orang lain,” demikian kata Pegawai Perubatan, Unit Kawalan Jangkitan dan Epidemiologi (UKJEH) Hospital Universiti Sains Malaysia (USM), Dr Fauziah Ismail.

Menurut beliau, UKJEH sentiasa menekankan penggunaan ‘alcohol sanitizer’ dan teknik membasuh tangan di samping pemakaian topeng muka yang betul bagi mengelakkan jangkitan.

“Jika kita batuk atau bersin dan tidak melakukan teknik pencucian tangan yang betul, tangan kita bertindak sebagai pembawa kuman yang boleh menjangkiti diri sendiri serta orang lain walaupun memakai topeng muka.

“Pemakaian topeng muka menjadi efektif jika melakukan teknik mencuci tangan dengan cara yang betul sahaja,” jelasnya semasa menyampaikan taklimat dalam Sesi Pendengaran Awam (townhall) di Auditorium Blok Pentadbiran Hospital USM, di sini semalam.

dr fuziah2

Tambah Fauziah, cara yang betul untuk membuka topeng muka adalah dari belakang tanpa menyentuh bahagian hadapan kerana sudah tercemar dengan pelbagai jenis kuman seterusnya topeng dibuang ke dalam tong sampah yang bertutup dan kita perlu mencuci tangan dengan segera menggunakan ‘hand sanitizer’.

“Apabila kita pergi melancong, perlu diingatkan etika batuk dan bersin ketika berada dalam khalayak ramai seperti memakai topeng muka serta berpaling muka daripada orang lain ketika batuk atau bersin,” katanya lagi.

Nasihat Fauziah kepada pesakit yang disyaki dijangkiti Covid-19 agar sentiasa mematuhi arahan kuarantin, tidak menggunakan ‘e-hailing’, menggunakan tandas berasingan, kerap mencuci tangan, tidak berkongsi peralatan dan perlulah menjarakkan diri sekurang-kurangnya satu meter daripada orang lain.

Teks: Wan Nur Anis Noor Nasrome (Pelajar Praktikal USM) Suntingan: Nik Sheila Erini Che Mat Kamel / Foto: Anis Aznirizal Zainol

doctor di radio

infomedic usmkk

SIPC

Hubungi Kami

Pusat Media Dan Perhubungan Awam
Kampus Kesihatan,
Universiti Sains Malaysia,
16150 Kubang Kerian
Kota Bharu, Kelantan
 
Tel. : +609-7673000
Faks : +609-7671060

Pautan Kerajaan

 
 

Penafian

Universiti Sains Malaysia tidak bertanggungjawab ke atas apa-apa kehilangan atau kerugian yang disebabkan oleh penggunaan mana-mana maklumat yang diperolehi dari laman web ini.

Keselamatan Dan Dasar Privasi

  • Kemaskini: 28 Oktober 2020.

 

© 2019 Pusat Media Dan Perhubungan Awam. Universiti Sains Malaysia, Kampus Kesihatan. Hak Cipta Terpelihara.