USM DI HATI, PESARA TABUR BAKTI

KUBANG KERIAN, KELANTAN, 9 April 2020 - Melihat kepada wabak COVID-19 yang sedang melanda, sana sini sumbangan pelbagai bentuk disalurkan tidak kira dari sektor kerajaan, swasta, syarikat-syarikat korporat, badan bukan kerajaan (NGO) mahupun orang perseorangan sentiasa ada dan tidak pernah terhenti. Apatah lagi sumbangan kepada pasukan barisan hadapan khususnya petugas kesihatan yang memerlukan peralatan perlindungan diri (PPE) dalam melakukan tugas saringan dan merawat pesakit COVID-19. Banyak pihak mengambil inisiatif menjahit PPE untuk disumbangkan agar keselamatan pasukan petugas perubatan terjamin. 

IMG 20200409 081412

Mungkin bagi sesetengah orang, menjahit PPE sekadar sumbangan kecil sahaja, tetapi tidak bagi Zaini Mohd Nor, 59, dari Kampung Pulau Hilir, di sini. Beliau sentiasa mencari peluang untuk melunaskan hajat di hati, sehinggalah beliau mampu menarik nafas lega apabila Hospital Universiti Sains Malaysia (USM) membuka pintu kepada sesiapa yang berminat sebagai sukarelawan untuk menyediakan PPE.

Mantan Ketua Unit, Unit Rekod Perubatan, Hospital USM yang bersara pilihan pada 1 Oktober 2018 itu tidak teragak-agak menghubungi urusetia projek inovasi PPE, Unit Kawalan Jangkitan dan Epidemiologi Hospital (UKJEH) Hospital USM dan menawarkan diri sebagai sukarelawan. Biarpun tidak lagi menjawat sebarang jawatan dan tiada kad staf digantung di leher seperti kebiasaan, bukan bermakna menutup peluang untuk terus menyumbang bakti. 

IMG 20200409 081431

“Saya terharu melihat kesungguhan semua pihak yang turun padang membantu, mengorbankan masa serta tenaga bersama-sama menghadapi krisis COVID-19,  daripada situ, saya terpanggil untuk turut serta biarpun hanya di belakang tabir.

"Ia cukup bermakna kepada saya apatah lagi hari ini saya melihat di hadapan saya ini, staf dan pelajar USM sangat komited membuat kerja masing-masing, ada yang memotong kain, menjahit dan sebagainya untuk menyiapkan set PPE bagi menampung keperluan di Hospital USM," jelasnya.

Zaini memulakan kerjaya sebagai Pegawai Rekod Perubatan, Hospital USM pada 1 Jun 1985 dan kini beliau kembali sebagai seorang pesara yang ingin menyumbang semula tenaga secara sukarela demi rasa tanggungjawab dan kebersamaan dalam menghadapi saat-saat sukar ini.

IMG 20200409 081504

"Dengan kebolehan menjahit yang ada, saya merasa puas dapat menyediakan PPE untuk kegunaan para petugas perubatan mahupun petugas di makmal USM.

“Semasa masih menjadi kakitangan USM, saya pernah beberapa kali terlibat dengan krisis-krisis kesihatan serta penyakit yang melanda seperti Mers-CoV dan SARS, namun hanya di tahap epidemik tetapi wabak yang kategorikan sebagai pandemik ini agak berbeza bahayanya sehingga berpuluh-puluh ribu orang telah meninggal di seluruh dunia akibat kerakusan COVID-19.

IMG 20200409 081516

"Kalau hendak diikutkan rasa takut, semua orang takut dengan musuh yang kita tidak nampak ini. Saya bertawakkal kepada Allah untuk menjaga saya dan mengharapkan diberi kesihatan yang berterusan agar dapat membantu menjahit PPE selagi khidmat saya diperlukan di sini," ujarnya lagi.

Tambah Zaini, apa yang penting perlu kita ingat ialah tidak ada jurang yang menjarakkan sama ada masih seorang pekerja mahupun pesara kerana kita pernah berada di bawah satu payung yang sama iaitu USM.

Teks:  Lailatul Hafiza Abdul Rashid / Foto:  Abdul Hasib Abdul Rahman

doctor di radio

infomedic usmkk

SIPC

Hubungi Kami

Pusat Media Dan Perhubungan Awam
Kampus Kesihatan,
Universiti Sains Malaysia,
16150 Kubang Kerian
Kota Bharu, Kelantan
 
Tel. : +609-7673000
Faks : +609-7671060

Pautan Kerajaan

 
 

Penafian

Universiti Sains Malaysia tidak bertanggungjawab ke atas apa-apa kehilangan atau kerugian yang disebabkan oleh penggunaan mana-mana maklumat yang diperolehi dari laman web ini.

Keselamatan Dan Dasar Privasi

  • Kemaskini: 25 Oktober 2020.

 

© 2019 Pusat Media Dan Perhubungan Awam. Universiti Sains Malaysia, Kampus Kesihatan. Hak Cipta Terpelihara.