HOSPITAL USM – HPU PERTAMA DI MALAYSIA JALANKAN PROSEDUR TAVI


USM KUBANG KERIAN, KELANTAN, 28 Mac 2021 – Hospital Universiti Sains Malaysia (USM) melalui Unit Kardiologi melakar satu lagi sejarah apabila menjadi hospital pengajar universiti (HPU) pertama di Malaysia berjaya menjalankan prosedur penggantian injap jantung tanpa pembedahan terbuka (open heart surgery) yang dikenali sebagai Transcatheter Aortic Valve Implantation (TAVI).

eb1ffa1b e4c9 437a 8cda 298bb11ef921

Menurut Pengarah Hospital USM, Profesor Dato’ Dr. Ahmad Sukari Halim, prosedur TAVI adalah rawatan untuk merawat pesakit yang mengalami injap aortik tersumbat (aortic stenosis) yang  mengakibatkan kemerosotan fungsi injap untuk menyalurkan darah ke seluruh anggota badan.

“Antara simptom penyakit yang lazimnya menyerang warga emas ini termasuk kesukaran bernafas, kerap berasa lesu atau letih, sakit dada dan penyakit ini boleh menyebabkan maut.

“TAVI merupakan prosedur penggantian injap jantung melalui lapisan kulit tanpa memerlukan pembedahan terbuka dan ini memberikan pilihan yang lebih selamat kepada golongan berisiko tinggi ini,” ujarnya.

65b8ab0e a4f3 4ccd 85fa 9e680f83c1c3

Tambah Sukari, prosedur TAVI pertama dijalankan di Hospital USM pada 14 Mac lalu ke atas dua pesakit menggunakan kemudahan teknologi dari India dan mendapat kerjasama Institut Jantung Negara (IJN).

“Pesakit pertama berumur 84 tahun mengalami masalah injap aortik yang serius manakala pesakit kedua berumur 65 tahun turut mengalami masalah yang sama diikuti dengan beberapa masalah kesihatan yang lain. 

“Kejayaan prosedur ini adalah kerjasama pasukan Unit Kardiologi Hospital USM yang diketuai oleh Pakar Perunding Kardiologi yang juga Penyelaras Makmal Kardiologi Hospital USM, Dr W Yus Haniff W Isa dan Profesor Dato’ Dr. Zurkurnai Yusof serta Pakar Perunding Kardiologi IJN, Dr. Shaiful Azmi Yahaya,” jelasnya lagi.

kkk

Beliau berkata, turut membantu dalam melancarkan prosedur TAVI ini ialah Jabatan Kardiotorasik dan Pembedahan Vaskular, Jabatan Radiologi, Jabatan Anaesthesiologi dan syarikat pembekal peralatan, Meril Life Science.

Sukari berharap agar kejayaan itu memberi peluang kepada lebih ramai warga emas untuk menikmati kualiti hidup yang lebih baik selepas menjalani prosedur TAVI.

Teks: Nik Sheila Erini Che Mat Kamel / Foto: Unit Kardiologi Hospital USM

doctor di radio

infomedic usmkk

 

icon hebahanemail

SIPC

Hubungi Kami

Pusat Media Dan Perhubungan Awam
Kampus Kesihatan,
Universiti Sains Malaysia,
16150 Kubang Kerian
Kota Bharu, Kelantan
 
Tel. : +609-7673000
Faks : +609-7671060

Pautan Kerajaan

 
 

Penafian

Universiti Sains Malaysia tidak bertanggungjawab ke atas apa-apa kehilangan atau kerugian yang disebabkan oleh penggunaan mana-mana maklumat yang diperolehi dari laman web ini.

Keselamatan Dan Dasar Privasi

  • Kemaskini: 14 April 2021.

 

© 2019 Pusat Media Dan Perhubungan Awam. Universiti Sains Malaysia, Kampus Kesihatan. Hak Cipta Terpelihara.