800 ORANG MERIAHKAN LARIAN TERBUKA KELANTAN

 

KUBANG KERIAN, 8 Oktober 2016 - Hampir 800 orang peserta dari dalam dan luar Kelantan hadir memeriahkan Larian Terbuka Kelantan terdiri daripada pelbagai golongan seperti pelajar sekolah rendah, menengah, Institusi Pengajian Tinggi, kakitangan awam dan swasta.

Acara larian ini dianjurkan oleh Program Sains Senaman dan Sukan, Pusat Pengajian Sains Kesihatan, Universiti Sains Malaysia (USM) dengan kerjasama Sinar Harian serta Jabatan Belia dan Sukan Negeri Kelantan bersempena Hari Sukan Negara.

Menurut Presiden Persatuan Bekas Tentera Malaysia, Dato' Muhammad Abdul Ghani, Larian Terbuka Kelantan menggalakkan masyarakat bersukan dan mengamalkan gaya hidup sihat.

"Kita dapat mengajak seluruh ahli masyarakat untuk menyertai aktiviti larian hari ini yang memberi faedah kepada kesihatan dan mencegah penyakit gaya hidup sedentari.

"Penglibatan ramai dalam aktiviti ini memberi peluang kepada masyarakat untuk berinteraksi dan merapatkan ukhuwah bersama warga USM," ujar beliau semasa merasmikan acara tersebut di Kompleks Sukan 2, USM pagi tadi.

Bunyamini Nator muncul sebagai pemenang utama kategori lelaki veteran manakala Fazliana Ismail pula pemenang kategori Wanita Veteran yang mana masing-masing membawa pulang wang tunai RM400 beserta pingat dan sijil penyertaan.

Bagi kategori lelaki dan wanita terbuka pula dimenangi oleh Mohd Zafrullah Mohd Nor dan Su Lian Ting yang membawa pulang wang tunai RM400, pingat serta sijil penyertaan.

Kategori lelaki dan wanita junior pula dimenangi oleh Mustaki Hamimi Muhammad dan Nur Dayang Qistina Mohd Rasid yang membawa pulang RM200 berserta pingat dan sijil penyertaan.

Pengarah Program Larian Terbuka Kelantan, Siti Norisha Zahari berkata Larian Terbuka Kelantan dilihat berjaya memupuk semangat kesukanan dan jalinan muhibah dalam kalangan masyarakat negeri Kelantan dan seluruh negara serta membudayakan amalan gaya hidup sihat.

Yang turut hadir ialah Timbalan Pengerusi Kumpulan Karangkraf, Dato’ Hj Muhammad Nasir Hamzah, Dekan Pusat Pengajian Sains Kesihatan, Profesor Dr. Ahmad Zakaria dan Penasihat Program Larian Terbuka Kelantan, Profesor Madya Dr. Mohamed Saat Ismail.

Teks & Foto: Mohd Hafiz Yaacob

doctor di radio

infomedic usmkk

SIPC

Hubungi Kami

Pusat Media Dan Perhubungan Awam
Kampus Kesihatan,
Universiti Sains Malaysia,
16150 Kubang Kerian
Kota Bharu, Kelantan
 
Tel. : +609-7673000
Faks : +609-7671060

Pautan Kerajaan

 
 

Penafian

Universiti Sains Malaysia tidak bertanggungjawab ke atas apa-apa kehilangan atau kerugian yang disebabkan oleh penggunaan mana-mana maklumat yang diperolehi dari laman web ini.

Keselamatan Dan Dasar Privasi

  • Kemaskini: 25 Oktober 2020.

 

© 2019 Pusat Media Dan Perhubungan Awam. Universiti Sains Malaysia, Kampus Kesihatan. Hak Cipta Terpelihara.